3D Artists opgelet! Wil je jouw ontwerp in het echt kunnen vasthouden? Experimenteer dan met onze 3D printers. Ook als je geen kennis hebt van 3D is het een ontzettend leuk proces om te leren. Je leert na te denken over hoe een digitaal 3D ontwerp opgebouwd wordt zodat het fysiek tastbaar is.
Wat kan je zoal printen? Nou, vrijwel alles als het maar binnen de genoemde afmeting past. Denk aan characters, sculpturen, abstracte stukken maar ook praktische objecten die je in het dagelijks leven kunt gebruiken. Zoals aangepaste telefoonhoesjes, pennenhouders, sleutelhangers noem maar op! Als je iets specifieks nodig hebt dat moeilijk te vinden is in de winkels, kun je het gewoon zelf ontwerpen en printen. Dit geeft je niet alleen de mogelijkheid om dingen op maat te maken, maar het is ook nog eens ontzettend handig!
Hieronder hebben we een aantal kant-en-klare opdracht ontwikkeld speciaal voor de laser graveermachine, zodat het stapsgewijs duidelijk is hoe je een bestand moet opmaken en hoe je met een machine te werk kan gaan.
Natuurlijk heb je ook toestemming om zelf iets te verzinnen, graag zelfs! Bespreek met ons wat je wilt maken en hoe je denkt dit voor elkaar te krijgen.
3D Printen is het laag voor laag opbouwen van een object aan de hand van een digitaal ontwerp. Er zijn twee verschillende, populaire soorten 3D-printers: filamentprinters en resinprinters. Deze maken niet alleen gebruik van verschillende technieken, het gebruikte materiaal is ook anders.
Filamentprinters
Een filamentprinter verwarmt plastic draad (filament) zodat dit smelt. Met het gesmolten filament wordt een object van bovenaf laag voor laag opgebouwd.
Resinprinters
Een resinprinter hardt vloeibare hars (resin) laag voor laag uit. De prints worden van onderen belicht, waardoor ze als het ware uit de hars opgetrokken worden.
Momenteel beschikken we alleen over filamentprinters en dus werken we met verwarmt plastic draad type PLA, ABS en CPE. We bieden verschillende kleuren aan:
Er zijn veel mogelijkheden met de 3D Printer. In de toekomst hopen we ook resinprinter aan te schaffen.
Voordat je daadwerkelijk kunt gaan printen, dien je eerst een 3D model te ontwerpen. Dit kan in Maya of Cinema 4D, studenten die de keuzendelen animatie of 3D-art hebben gekozen zijn hiermee bekend. Een laagdrempelige manier (en gratis!) is door met Blender te werken, een zeer uitgebreide 3D software dat hetzelfde kan als de hierboven genoemde dure programma's. Ben je hier niet mee bekend zal je wel veel kennis moeten opdoen.
De bestandstypen die je naar de printersoftware (Ultimaker Cura) kunt sturen worden gekenmerkt als:
Houdt rekening met de volgende eisen om een goede 3D print te kunnen maken:
Heb je vragen over de Makerspace of wil je meer informatie? Kom eens gezellig langs en aarzel niet om contact op te nemen met Indy, ons toegewijde aanspreekpunt voor de Makerspace. Je kunt Indy bereiken via e-mail op holm@glr.nl.
Grafisch Lyseum Rotterdam MBO | Makerspace |makerspaceglr@gmail.com| glrmakerspace.nl