Een snijplotter is een machine die ontwerpen, teksten en logo’s kan snijden uit een verschillende type materialen. Denk hierbij aan textieldruk folie (flexfolie), stickerfolie (vinyl), papier en stof. Zie het als een printer die niet print, maar snijdt.
Hieronder hebben we een aantal kant-en-klare opdracht ontwikkeld speciaal voor de laser graveermachine, zodat het stapsgewijs duidelijk is hoe je een bestand moet opmaken en hoe je met een machine te werk kan gaan.
Natuurlijk heb je ook toestemming om zelf iets te verzinnen, graag zelfs! Bespreek met ons wat je wilt maken en hoe je denkt dit voor elkaar te krijgen.
Een snijplotter is een machine die ontwerpen, teksten en logo’s kan snijden uit een verschillende type materialen. Denk hierbij aan textieldruk folie (flexfolie), stickerfolie (vinyl) en flockfolie. Zie het als een printer die niet print, maar snijdt. De kleur folie die je inlaad bepaald de kleur die op het textiel komt. De snijplotter snijdt behoorlijk precies dus je kan wel wat details in je ontwerp verwerken maar ga hier ook niet te ver in. Alles wat je niet bedrukt wilt hebben moet je ook nog lospellen van de folie, met de hand. ;) Dus veel detail betekend veel (en lang) werk dat makkelijk fout kan gaan!
Momenteel hebben we flexfolie en flockfolie. Flexfolie is een egale folie en heeft een gladde structuur. Flexfolie is verkrijgbaar in diverse kleuren:
Voor een luxere uitstraling kan er gekozen worden folie Flockfolie. Flock heeft een grovere structuur en voelt een beetje als velours. Hiervan hebben we momenteel alleen de kleur wit.
Om je ontwerp uit te laten snijden dien je met Adobe Illustrator in vectoren te werken, dus geen .jpg of .png afbeeldingen. Een vector afbeelding kan onbeperkt vergroot en verkleind worden zonder dat er kwaliteitsverlies optreed omdat ze niet uit blokkerige pixels bestaan. Vectoren zijn paden die bestaan uit een begin- en eindpunt met daartussen een lijn, golf, cirkel of een andere vorm. Deze paden gebruikt de snijplotter dus om te zien waar hij moet snijden.
Een aantal punten om op te letten:
Tip: maak gebruik van de outline preview functie (command+Y) in Illustrator. Je kan ook altijd aan een onderwijsassistent vragen om je document even te controleren.
In combinatie met flexfolie en een transferpers kan je kleding bedrukken. Populair zijn voetbalshirts met rugnummers of eigen naam, T-shirts, hoodies, poloshirts, caps, jassen en tassen. Het materiaal waar de folie op moet hechten moet van katoen gemaakt zijn. Je kan ook verschillende kleuren gebruiken in je ontwerk maar houdt er rekening mee dat je deze allemaal apart moet uitsnijden en weer moet positioneren. Maak het hierbij niet te ingewikkeld met kleine details!
Heb je vragen over de Makerspace of wil je meer informatie? Kom eens gezellig langs en aarzel niet om contact op te nemen met Indy, ons toegewijde aanspreekpunt voor de Makerspace. Je kunt Indy bereiken via e-mail op holm@glr.nl.
Grafisch Lyseum Rotterdam MBO | Makerspace |makerspaceglr@gmail.com| glrmakerspace.nl